Nicolae Ciucă: Am votat pentru o Românie PUTERNICĂ într-o Europă unită. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face

Publicat: 09/06/2024, 08:13
Actualizat: 09/06/2024, 09:30

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a „votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor”.

Liderul PNL a ajuns la secția de votare unde este arondat duminică, la ora 8:00.

„A fost forte bine (la vot- n.red.). Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, a tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face.

Cred că este un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru, al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranței sau poate fi al stagnării sau al haosului.

Este foarte importantă prezența la vot, este important cine ne reprezintă la Bruxelles și cine conduce comunitățile.

Îi indemn pe fiecare să meargă la vot și să decidă viitorul țării noastre, care trebuie să fie un viitor mai bun”, a spus Nicolae Ciucă, după ce și-a exercitat dreptul de vot.

Secțiile de vot s-au deschis duminică, la ora 07:00

Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare – s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să îți exprime opțiunea electorală în secțiile de votare din țară, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.

Ce votăm

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.

Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

Cum votăm

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo, precum și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care votează în România, pe 9 iunie, pot merge la vot cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Alegătorii ale căror cărți de identitate sunt expirate, pierdute, furate sau grav deteriorate, pot cere de le Direcțiile de Evidența Persoanelor eliberarea unui document de identitate nou chiar și duminică, în ziua votului, de la ora 07:00 până la 22:00.

Unde votăm

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Astfel, aceștia pot vota în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024, sau în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).

Totuși, dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință în ziua alegerilor, alegătorul poate vota și la altă secție, dar doar pentru europarlamentare. În acest caz, președintele Biroului Electoral al secției de votare va înregistra solicitantul pe listele suplimentare de alegători.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Câte buletine de vot primim în secțiile din țară

Fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Cine poate să voteze la urna mobilă

Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție, să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.

Condiția este să facă o cerere standard și să aducă dovezi că sunt netransportabili.

În ce situații se mai poate vota după ora 22:00

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara acestuia, pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cum afli prezența la vot în timp real

Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, după cum a decis Biroul Electoral Central, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.

Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.

Rezultatele exit-poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor.


CITEȘTE ȘI:

START VOT pentru România la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Primii români votează din Auckland, Noua Zeelandă, pentru cei 33 de eurodeputați

CE ALEGEM la scrutinul de duminică și câte buletine de vot primim în secția de votare

Cum arată BULETINUL DE VOT pentru alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Aproape 500 de politicieni se bat pe 33 de locuri de eurodeputat

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Cetățenii care și-au pierdut sau cărora le-a expirat buletinul pot obține acte noi pentru alegerile de duminică. Procedura și programul de lucru

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

Câți deținuți au solicitat URNA MOBILĂ pentru alegerile de duminică. Ce VIP-uri execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal